Personakt Antavla

Else Andersdotter

Blev 86 år.

Far:Sockenskomakare, rusthållare,åbo Anders Ingemansson (1788 - 1851)
Mor:Elna Olsdotter Ingeman (1798 - 1880)

Född:1835-10-08 Östraby M, Brunslöv nr 8
Döpt:1835-10-11
Emigrerade:1858-06-14 USA, New York
Bosatt:1858-08 USA, MN, Carver County, Scandia
Död:1922-03-08 USA, MN, Carver County, Scandia 1)

Äktenskap med 1 Andrew Anders Peterson (1818 - 1898)

Vigsel:1858-09-15 USA, MN, Carver County, Scandia 1)

Barn:
Ida Peterson (1859 - 1900)
George "Sture" Peterson (1861 - 1928)
John "Axel" Peterson (1862 - 1930)
Charles "Carl" Peterson (1865 - 1941)
Frank Peterson (1867 - 1921)
Emma Peterson (1870 - 1943)
Anna Peterson (1872 - 1889)
Josephine Peterson (1875 - 1908)
Oscar Peterson (1878 - 1941)

Noteringar

Else Andersdotter föddes den 8 oktober 1835 i Brunslöv nr 8 i Östraby socken, i dag en del av Hörby kommun i Skåne. Hon är näst yngst bland sju systrar och två bröder.
Vid dopet bars Elsa fram av Hustru Anna Nilsdotter (suscepta=
gudmor). Övriga faddrar var h.m.(hennes make?) Åbon Ader Svensson
i Stavrarp och dr(ängen) Nils Andersson, barnets broder. Moderns
ålder 37 år. (Källa GID 1432.23.104600 Östraby M)

Föräldrarna var Anders Ingemansson, född 1788 i Bjälkhult i Fränninge socken och Elna Olsdotter, född 1898 i Sniberup i Östraby. De gifte sig den 16 april 1820 i Östraby och då var Anders ”sockenskomakare i tjänst” i Sniberup.
Anders föräldrar hette Ingeman Mårtensson och Elna Persdotter, Elnas föräldrar var Ola Persson och Margareta Svensdotter.
Anders Ingemansson och Elna flyttade först till Tullsåkra by i Östra Sallerups socken, och där föddes de tre äldsta barnen, Nils, Margareta och Elna. Anders Ingemansson kallas då rusthållare och skomakare.
1825 flyttar familjen tillbaka till hustruns födelsesocken Östraby, och där blir Anders åbo på Brunslöv nr 8. Åbo är enligt ordboken ”juridisk term för den som under ärftlig besittningsrätt innehar annans jord.” På en bilkarta i dag har byn Brunslöv fem gårdsmarkeringar. Där föds de övriga barnen Hanna, Bengta, Anna, Ola, Else samt tvillingarna Elisabeth och Johannes. Men Johannes dör innan han hunnit fylla ett år. Det är 19 år mellan äldsta och yngsta barnet.

Elses far dör 1851 när hon ska fylla 16 år. Hon är nu vuxen nog
att ta tjänst som piga. Hon flyttar till Ellestorp i Östra
Kärrstorp den 24 okt.1851. (nr 47 i ifl Kärrstorp.) Men redan
nästa år flyttar hon tillbaka till Östraby, till en gård som heter
Magnaröd. Även därifrån flyttar hon efter ett år, nu till Öveds
socken, 1853. Där blir hon piga i Lindholmshuset. Det kallas också
Skartofta nr 10, kyrkohemman under prästgården. Familjen hon
arbetar hos heter Nyman.
1857 lämnar hon Öved och antecknas flytta till Amerika. Betyg vid flyttningen till Amerika
ab ab b b. Hon begav sig emellertid först hem till Brunslöv, där
hon finns på sid 297 i Östrabys husförhörslängd. Kom från Öved
1857 enligt Östrabys utflyttningslängd och flyttar till Amerika.
Källor:
Till Amerika 1858 . Östraby AI:4 (1852-1859) Bild 302 / sid 297
Östraby B:2 (1833-1862) Bild 86 och 87

Ur Emibas
Post 531514
Andersdotter, Else
Piga (ogift kvinna)
f. 8/10 1835 i Östraby, Malmöhus län (Skåne)
Utvandrad 31/3 1858
från Brunslöv 8, Östraby, Malmöhus län (Skåne)
Källa: Emibas emigrationsakt: Östraby M 1858 011
Onormerade namnformer:
Destinationsland: Utrikes ort

Else Andersdotter går inte att finna, vare sig i Emigranten Populär eller i passagerarlistorna. Inte förrän jag började kartlägga Elses systrar lyckades jag hitta henne. Andrews dagbok bevisar riktigheten i nedanstående.
Som vanligt var i Sverige förr i tiden fick barnen sitt efternamn av faderns förnamn, de hette alltså Andersdotter eller Andersson och hustrun Elna behöll sitt flicknamn Olsdotter. Vid utvandringen krockade detta bruk med seden att alla i en familj har samma efternamn, vilket fick de märkliga konsekvenserna ovan i passagerarlistorna.
Mycket av det nedanstående är sakligt sett fel men visade sig ändå stämma.dotterson.
Else och hennes ogifta systrar Anna, Elisabeth och Bengta lämnar Sverige med sin mors efternamn, Olsdotter. Även Bengtas lille son Johan får heta Olsdotter. Modern Elna Olsdotter utvandrar nämligen samtidigt och ses som huvudman för sina ogifta döttrar. Modern Elnas ålder uppskattas till cirka 50 år (10 år för ung) och även Johan räknas som hennes barn.
Systrarna Margareta och Hanna med familjer utvandrar samma dag. Sammanlagt utvandrar nio vuxna och nio barn ur Elses familj samtidigt från Malmö den 14 juni 1858.

Ur Emigranten Populär.
Efternamn: OLSDOTTER
Förnamn: ELSA
Ålder: 25 Kön:
Född: 1832/1833
Församling: MALMÖ Län:
Titel/Anm:
Utresehamn: HAMBURG
Utvandrdag: 1858 06 14
Destination: NEW YORK
Medåkande:

I USA skiftar Elses, syskonens och moderns efternamn. Oftast har de en
variant av sin fars efternamn, Ingemansson: Ingman, Ingeman, Engman.

När man söker och hittar amerikafarare på Ancestry får man tillgång till den passagerarlista där personen finns och ibland också information om fartyget de åkte med. Else och hennes familj lämnade Hamburg den 14 juni 1858 med ångfartyget Borussia. Resenärerna hade innan dess tagit sig från Malmö till Hamburg. Det måste ha varit med båt och kanske tåg, men jag har inte försökt ta reda på detta.
Linjen Hamburg – New York hade öppnats 1856 och måste ha förenklat utvandring från sydligaste Sverige. Fartyget hade en skorsten och tre master. Enligt uppgift så kunde de tidigaste ångfartygen inte ta med tillräckligt med bränsle för den långa resan över Atlanten och därför var segel ett nödvändigt komplement. Skrovet var av järn. Liksom så många andra skepp förliste Borussia senare i Atlanten och 165 människor drunknade. Men det var 1879.
Från Hamburg reste gruppen över Southampton till New York, dit de anlände den 1 juli 1858. Sedan for de vidare med tåg och båt till Minnesota. (Vilhelm Moberg beskriver ju sina utvandrares första tågresa i den fasansfulla hastigheten 30 km i timmen!) Oxkärror och de egna benen nyttjades säkert också.
Det finns ingen anteckning om vart i USA sällskapet begav sig, men från och med augusti 1858 dyker deras namn upp i Andrews dagbok. Först Elsa, men snart även Bengta, Elisabeth, svåger Swen Mattsson och Ola Johnson. Bengtas son Johan finns med i familjen Cornelius i 1860 års Census. Bevisen i dagboken är många.

I en bok av Tord Ericsson, Mark, människor och möten, sid. 91, refereras en anteckning från baptistpredikanten F.O. Nilssons dagbok, skriven omkring den 20 juli 1858. ( F.O.Nilsson var landsförvisad från Sverige på grund av sin baptistiska tro och predikan. Under några år ägde och brukade han en farm nära Andrew Peterson.)
”Han (F.O. Nilsson) skriver ... att ett antal svenskar kommit till Carver Settlement (i närheten av Andrews farm) direkt från Sverige och att åtta av dem är baptister från Skåne. Flera av de nyanlända hade deltagit i gudstjänsten i Scandia.”
Den gudstjänsten torde ha hållits i Scandia Baptist Church, uppförd på en tomt skänkt av Andrew och byggd av Andrew och flera andra farmare året innan, 1857.
Eftersom Else med släkt anlände den 1 juli till New York passar tidpunkten väl, och här kanske Andrew och Elsa träffades första gången.

Det vi vet om Elses nästan 40 år tillsammans med Andrew finns huvudsakligen att läsa i dagboken. Andrew formulerar sig alltid korthugget, opersonligt och alltid endast om arbete och konkreta händelser. Söndagar noteras ofta ingenting, vilodagen skall ju helgas. Det han noterar är det dagliga arbetet, resor, väder, om någon är sjuk och inte kan arbeta. Barnens födelse får lika korta notiser som kalvarnas.

Ur Andrews dagbok augusti 1858 till januari 1859

Om Elses och Andrews första tid tillsammans.
I dagboken för 1858 kan man läsa om hur Andrew i början på året är i full färd med att bygga sig ett nytt hus. I mars hugger han bjälkar till huset, gör en kälke, lånar oxar och kör sen hem timmerstock. Mestadels arbetar han dock med annat, ofta hos grannar, det var väl så han arbetade ihop pengar för att kunna bygga ett hus för den familj han hoppades få. Fast under tiden han byggde kan han inte ha haft en aning om vem han skulle kunna få till hustru, eller när.
Huset är väl någorlunda färdigt när han gifter sig, men en hel del arbete återstår.
Dagboksutdragen nedan har jag tolkat, ibland även omformulerat och kommenterat. Där kan alltså finnas fel. Andrews korthuggna sätt att skriva är påtagligt.
Lägg märke till den 15 september, bröllopsdagen. Andrew gör först ett fullt dagsverke tillsammans med Johannes innan han gifter sig med Else klockan 5 på eftermiddagen. Han skriver om detta på svenska, medan vigseln beskrivs på ganska besynnerlig engelska, där dock ordet ”marriage” tydligt visar vad han menar . Vigseln sker enligt vigselbeviset hemma hos Andrews syster Maja Stina och hennes man (”Done in the home of Mr. John Anderson”), och det är grannen och baptistpastorn F.O. Nilsson som viger dem.

Ur dagboken:
1858, den 25 och 26 augusti nämner Andrew Elsa för första gången:
Jag var med Elsa till det svenska settlementet vid Carver.(Han kan syfta på Oscar´s Settlement, senare kallat East Union, där Elses mor bodde. Kanske friade han då)
4 sept. Var jag och Elsa samt Maja-Stina (Andrews syster, gift med John Anderson)) till Chaska och Matson (granne) skjutsade oss.( Dagen innan hade Andrew varit i väg på förmiddagen för att leja skjuts.)
9 sept. (Andrew sätter in en ståv (vedspis) i sitt hus och sedan arbetar han med inredningen fram till bröllopsdagen.)
15 sept. Förmiddagen var jag till Johansas och högg upp korn(=majs), vid middagstiden följde Johannes med mig hem och begynte att plöja till vetet, ”om qwellen klåkan 5 wart J an Else, expectation on marriage”.
16 sept. Var Johannes hos mig och plöjde och jag högg korn samt var hos Bengtson efter vete med mera smågöra.
17 sept. Sådde jag och harvade ner vetet.
18 sept. Förmiddagen högg jag av korn, Elsa och Anna (Elsas syster) hjälpte mig. Eftermiddagen var vi till bönemöte då konferensen började.
22 sept. … Elsa och Anna har huggit upp korn i dag, i afton är de gångna till Cornelius. (Cornelius är en granne som Andrew arbetat mycket tillsammans med i april, då han nämns ett flertal gånger. Elsas syster Bengta gifte sig med Torsten Cornelius hösten 1858, så Else och Anna går förmodligen att träffa sin syster. Där finns nu också Johan, Bengtas son, som hädanefter räknas som son till Torsten.)
24 sept. Möte hela dagen (med dopförrättning då bl a Bengta Cornelius döptes.)

(Knappt en månad efter bröllopet beger sig Andrew till Oscars Settlement för att låna pengar av sin svärmor, 10 dollar. Dessutom får han låna 20 dollar av en Anders Svenson. Han återkom hem nästa dag.)

1 nov. (Nu är huset fullt av Elsas släkt!) Höskade jag och Elisabeth korn hela dagen. Svåger Sven (måste vara Sven Matson, gift med Elsas äldsta syster Margareta.), Anna och Elisabeth kom förliden lördag. Anna och Elisabeth har varit med träskorna till Carver, och varit här efter Annas tyg.
9 dec. …Elsa ligger sjuk. (Kanske känner hon av havandeskapet, dottern Ida föds den 4 aug. året därpå.)
18 dec. … Svåger Olaf och Elisabeth kom hit i kväll. (Även Elisabeth, 18 år, har gift sig den första hösten i USA.
(Den 20 december börjar Andrew snickra en säng. En månad senare berättar han att Elsa och hennes syster Bengta Cornelius, också nygift och granne, ska sticka ett täcke. Några dagar senare är täcket klart, och då har flera kvinnor hjälpt till.)
Juldagen och Nyårsdagen skriver Andrew att ”vi” var på möte hela dagen, han inkluderar väl då Elsa.
Den 3 jan 1859 var vi och ”Coneliussas” hos Mr Nilson på Kalas, och hade då andeliga samtal.
4 jan. Om morgonen gick Coneljussas hem.
7 jan. Elisabet gick mäd mig hem (Elisabeth tycks också bo i närheten)
24 jan. Elsa är gången till Coneljussas.
25 jan. Else är hemkommen och Bänkta är mäd.
Så långt dagboken. Elsa tar inte stor plats där, men man ser att hon har sina systrar nära och att de umgås flitigt och hjälper varandra.

Huset som Andrew byggde till sig och blivande hustrun år 1858 fick räcka åt den växande familjen i tolv år.
1862, under indianupproret, flyr den lilla familjen ut på en ö i den närbelägna sjön. Andrew uttrycker inga känslor i dagboken när han noterar det inträffade, men man kan ana sig till deras fasa och fruktan för sina och barnens liv.
De nio barnen föddes ungefär vart annat år, 1863 har Else och Andrew redan tre. Då kom Elses mor Elna och bodde hos dem från maj till oktober. Förmodligen tar hon hand om hushållet och avlastar Else så att hon kan sköta husdjuren och trädgården samt inte minst arbeta på åkrar och ängar. Systrarna kommer också på besök tillsammans med sina män. Men Bengta flyttar till Litchfield redan 1860. Några år senare tycks alla Elses syskon och även modern ha flyttat.

1870 flyttar familjen in i ett större hus.Familjen har växt och har sex barn, äldsta dottern Ida, 11 år, fyra pojkar, George, John, Charles och Frank, 9, 8, 5 och 3 år, samt Emma, 7 månader.
Familjen var dessutom ständigt utökad med släktingar, tillfälliga arbetare på farmen, resande predikanter, lärare och andra besökare, även luffare som ibland förde med sig ohyra. Alla skulle få lagad mat och ofta sovplats.
Den enda Elsa kunde få hjälp av i sitt arbete var så småningom äldsta dottern Ida. De fyra följande barnen var ju alla pojkar och skulle sålunda arbeta med fadern. Att barnen arbetade i hemmet ifrågasattes inte.
Utom de självklara sysslorna inomhus arbetade Elsa naturligtvis även utomhus. Hon hjälpte Andrew att skörda ginsengrötter och samla honung som de tog till marknaderna i trakten tillsammans med annat som producerats på farmen. Byteshandel var vanligt. På vårarna tappade de sav till lönnsirap och på hösten kokades melass av rörsocker. Elsa tvättade kläder, klippte fåren, tillverkade ost och smör, skötte köks trädgården mm.
Efter 40 års äktenskap blev Else änka. Hela sitt liv bodde hon kvar på farmen tillsammans med flera av sina barn. Men hon fick också uppleva att fyra av hennes barn dog innan hon själv gick bort 1922, 86 år gammal.

Ovanstående information om Elses fortsatta liv är helt och hållet byggd på boken Andrew Peterson and the Scandia Story av Josephine Mihelich, tryckt i Minneapolis, MN., 1984.





Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
1835 Födelse 1835-10-08 Östraby M, Brunslöv nr 8.
1835 3 dagar Dop 1835-10-11.
1840 4 år Brodern Johannes Andersson föds 1840-06-21 Östraby M, Brunslöv.
1840 4 år Systern Elisabet Andersdotter Engelbrektsson föds 1840-06-21 Östraby M, Brunslöv.
1841 5 år Brodern Johannes Andersson dör 1841-04-06 Östraby M, Brunslöv.
1850 14 år Brodern Åbo Nils Andersson dör 1850-04-01 Fränninge M, Vallerum nr 7.
1851 15 år Fadern Sockenskomakare, rusthållare,åbo Anders Ingemansson dör 1851-05-03 Östraby M, Brunslöv nr 8.
1858 22 år Emigration 1858-06-14 USA, New York.
1858 Bosatt 1858-08 USA, MN, Carver County, Scandia.
1858 22 år Vigsel 1 Andrew Anders Peterson 1858-09-15 USA, MN, Carver County, Scandia.  1)
1859 23 år Dottern Ida Peterson föds 1859-08-05 1).
1861 25 år Sonen George "Sture" Peterson föds 1861-02-19 1).
1862 27 år Sonen John "Axel" Peterson föds 1862-12-16 1).
1865 29 år Sonen Charles "Carl" Peterson föds 1865-04-08 1).
1867 32 år Sonen Frank Peterson föds 1867-10-29 1).
1870 34 år Dottern Emma Peterson föds 1870-04-11 1).
1872 36 år Dottern Anna Peterson föds 1872-05-14 1).
1875 39 år Dottern Josephine Peterson föds 1875-08-13 1).
1878 43 år Sonen Oscar Peterson föds 1878-12-03 1).
1880 44 år Modern Elna Olsdotter Ingeman dör 1880-01-12 USA, MN, Meeker County, Ripley.
1889 53 år Dottern Anna Peterson dör 1889-09-19 1).
1894 Systern Elna Andersdotter dör 1894 2).
1898 62 år Maken 1 Andrew Anders Peterson dör 1898-03-31 USA, MN, Carver County, Scandia 1).
1900 64 år Dottern Ida Peterson dör 1900-02-11 1).
1908 73 år Dottern Josephine Peterson dör 1908-10-18 1).
1921 85 år Systern Hanna Andersdotter Johansson dör 1921-04-23 USA, MN, Meeker County, Litchfield 2).
1921 85 år Sonen Frank Peterson dör 1921-06-22 1).
1922 86 år Död 1922-03-08 USA, MN, Carver County, Scandia.  1)

Källor

1)Josephine Mihelich:Andrew Peterson and the Scandia Story
  
2)Ancestry