Välkomna till sällskapets höstmöte söndagen den 27 oktober kl. 15.00 i Asby församlingshem!

Lasse Karlsson berättar om hur smidigt det kan gå till att släktforska samt om Tranås – Ydre Släktforskarförening.

Musikunderhållning med Iris kvartett. Musikerna är Iris Skillermark, Unni Svensson, Thomas Nichols och Luis Mohapatra.

Kaffeservering med lotteri.

Britt Stenman berättar om Peter Cassel-sällskapets verksamhet samt nyheter från Emigrantmuseet i Kisa.

Möjlighet att se APS-museet.

Inget medlemstvång, så ta gärna med någon som du tror kan vara intresserad.

Med vänliga hälsningar från APS styrelse

 

December 2017 utkom boken Andrew Utvandraren. 8 APS-medlemmar har författat den fina boken som handlar om Andrew Petersons liv, omgivningar och samtid, dagboksutdrag samt hans dagböckers betydelse för eftervärlden. Andrew Petersons dagböcker var Vilhelm Mobergs viktigaste fakta och inspirationskälla när Moberg skrev sina Utvandrarromaner. Moberg: ”I Andrew Petersons dagböcker hade jag hittat vad jag letade efter i Amerika. I flera månader satt jag i biblioteket i St. Paul för att läsa om denna bonde, för att veta vad han hade gjort och för att veta vad han tyckte om livet i denna värld. Jag läste om hans hustru, hans nio barn, hans boskap och grödor och hans kyrkoliv. När jag läst färdigt dagböckerna hade jag all information jag behövde om en svensk bondes liv i de första svenska bosättningarna i Minnesota”. Citatet är hämtat från Vilhelm Mobergs artikel 1966 i ”The Swedish Pioneer”.

Andrew Utvandraren är en innehållsrik bok, både med emigrantinformation och intressanta fotografier. Med 8 personer som idogt forskat och trevligt redovisar olika perspektiv på Andrew och hans närmastes liv och omgivningar från Sverige till Amerika, så blir boken troligtvis den mest genomarbetade och faktarika boken någonsin om livet för en svensk emigrant och hans samtid och omgivningar. Boken innehåller 200 sidor och ca pris 220 kr.

På 1970-talet skrev den amerikanske professorn i nordiska språk, Roger Mc Knight, en studie över inflytande och paralleller mellan Mobergs utvandrarromaner och Andrew Petersons dagböcker. På hemsidan finns doktorsavhandlingen (från 1974). Den har inte varit publicerad tidigare, och APS riktar ett varmt tack till professor Roger Mc Knight.

Mer om likheter mellan Dagböckerna och Mobergs Emigrantromaner hittar du under menyrubriken Dagböckerna.