Andrews yngsta broder Karl emigrerade med syster ”Chrestina” 1852 och kom till Andrews dåvarande boställe i New Sweden den 27 sept 1852, Karl var då 15 år gammal.

Några år senare sökte sig Karl åt sydväst i guldrushen och blev delägare i en mindre gruvfyndighet i New Mexico. Karl dog förgiftad av alkohol den 10 jan 1878 på Court Hall Saloon i Denver Colorado. I närheten där ligger Pikes Peak och dit sökte sig många i guldrushen, så även Karl som bodde där i många år.

När Karl dog var han 40 år och ogift, men han efterlämnade ett arv till sina syskon. Trots nio år med ett 40-tal brev från Andrew till tingsrätter och till två svenskar i Colorado och i New Mexico så fick Andrew och hans syskon inte ut sitt rättmätiga arv efter broder Karl. Således kan man säga att gulddrömmen blev till sand.

Den 10 nov 1859 fick Andrew en check sänt från Karl i Colorado där han bara fick ut halva beloppet av banken den 8 december. Efter Karls död, den 8 aug 1879, fick Andrew en växel som var svår att lösa i bank. Dessa båda händelser påminner om Roberts ogiltiga pengar som han växlat till sig mot guld/guldmynt, så kallade ”Wild Cat Money”.

Karls liv som ung broder och svensk bondson som söker sig västerut i guldrushen, men dör tragiskt förgiftad av dryck och trassel med ”trodda” tillgångar påminner mycket om Karl Oskars yngre broder Robert och i viss mån även om Robers vän Arvid.

Mer om gulddrömmen som blev till sand finns att läsa i Andrew Petersonsällskapets museum i Ydre.

Copyright Jan Hermelin / Andrew Petersonsällskapet