27-30 juli blir det återigen Amerikadagar i Ydre och Kinda i ett samarbete med Peter Casselsällskapet och de två kommunerna.
Den 29:e blir det premiär på Ydre kulturcentrum kl 19 för det musikaliska bildspelet ”Andrew and Elsa Peterson: the True Pioneers”, som består av fyra filmer (The Emigrants, The Immigrants, The Settlers, The Last Letter Home). Ydre Sportsbar håller öppet från kl 17 och även efter visningen.
30:e kl 11–17 är det Andrew Peterson-dagen i Asby med aktiviteter för alla åldrar.
Guidad botanisk slinga i Hedners park med kommunekolog Åke Bruhn (två vandringar). Musikunderhållning på verandan till muséet. Lekar för barn och vuxna runt museet.
Kl 12, 13, 14, 15 hålls kvartslånga föredrag av APS-medlemmar på svenska och engelska om emigrationen och livet förr både i Sverige och i USA.
Kl 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 och 15.30 visas svenska och engelska bildspel (10-15 minuter) i Skolmuseet.
Asby Café vid torget har öppet mellan 12 och 15.30.
Kl 16 Avslutning av Amerikadagarna i Asby Kyrka med musikgudstjänst med amerikansk anknytning.
Den 27:e invigs årets Amerikadagar i Kisa av landshövding Carl Fredrik Graf. För vidare information se www.kinda.se och Peter Casselsällskapet.
2023 års sommaröppna dagar på muséet blir onsdagar, torsdagar och lördagar från den 28 juni till den 12 augusti. Onsdagar och torsdagar mellan 15 och 17. Lördagar är det öppet mellan 11 och 14. Under Amerikadagarna hålls museet öppet även på fredagen 28:e kl 15-17 och söndagen den 30:e 11-17.
Välkommen att boka gruppvisningar av muséet, det går att göra året runt. Tel: 070- 650 69 17 eller 070-534 43 53. E-mail: info@andrewpeterson.se
I december 2017 utkom boken Andrew Utvandraren. 8 APS-medlemmar har författat den fina boken som handlar oTi Andrew Petersons liv, omgivningar och samtid, dagboksutdrag samt hans dagböckers betydelse för eftervärlden. Andrew Petersons dagböcker var Vilhelm Mobergs viktigaste fakta och inspirationskälla när Moberg skrev sina Utvandrarromaner. Moberg: ”I Andrew Petersons dagböcker hade jag hittat vad jag letade efter i Amerika. I flera månader satt jag i biblioteket i St. Paul för att läsa om denna bonde, för att veta vad han hade gjort och för att veta vad han tyckte om livet i denna värld. Jag läste om hans hustru, hans nio barn, hans boskap och grödor och hans kyrkoliv. När jag läst färdigt dagböckerna hade jag all information jag behövde om en svensk bondes liv i de första svenska bosättningarna i Minnesota”. Citatet är hämtat från Vilhelm Mobergs artikel 1966 i ”The Swedish Pioneer”.
Andrew Utvandraren är en innehållsrik bok, både med emigrantinformation och intressanta fotografier. Med 8 personer som idogt forskat och trevligt redovisar olika perspektiv på Andrew och hans närmastes liv och omgivningar från Sverige till Amerika, så blir boken troligtvis den mest genomarbetade och faktarika boken någonsin om livet för en svensk emigrant och hans samtid och omgivningar. Boken innehåller 200 sidor och pris är 200 kronor.
På 1970-talet skrev den amerikanske professorn i nordiska språk, Roger McKnight, en studie över inflytande och paralleller mellan Mobergs utvandrarromaner och Andrew Petersons dagböcker. På denna hemsida finns doktorsavhandlingen under menyrubriken Dagböckerna. APS riktar ett varmt tack till professor Roger McKnight för att vi fått möjligheten att publicera doktorsavhandlingen. Under rubriken Dagböckerna finns även exempel på paralleller mellan Mobergs emigrantromaner och Andrews dagböcker, räkenskaper och brev som Jan Hermelin listat.